24 Aralık 2014 Çarşamba

Siirt Şeref Büryan Kebap Salonu, Kadınlar Pazarında Yemek Yemek

Fatihte bulunan Kadınlar Pazarı yeme içme üzerine lezzetli ve kaliteli mekanlar bulunduran, yıllardır bir çok esnafa ev sahipliği yapmış bir sokaktır. Bilenler bilir, müdavimleri çoktur, her daim kalabalıktır gibi söylemler Fatih Kadınlar Pazarı ve At Pazarı lokasyonları için söylenebilir.
Yapılan son düzenlemelerden sonra bu bölgeler daha fazla insana ev sahipliği yapmaya başladı, elbette bunda işletme ve esnafında katıkısı büyük.
Buraya asıl gelme sebebimiz ise Siirt Şeref Büryan Kebap Salonu. Daha önce bu sokakta başka bir mekanda büryan kebabı tatmaya gelmiştik burası aklımızda kalmıştı, sonunda nasip oldu ve keyifli bir akşam geçirdik.
Şeref Büryan aslen Siirtte 1892 yılında kurulmuş, 1987 yılında ise merkezini Fatih'e taşımış.

Hafta sonları bu bölge çok kalabalık olduğu için biz bir akşam uğramayı tercih ettik, Fatih İtfaiye binasının arkasında kalan Kadınlar Pazarına Eminönü üzerinden çok rahat ulaşabilirsiniz.
Ayrıca ışıklandırılmış eski su kanallarına bakarak yemek yemek burada olay daha keyifli hale getiriyor. 
Gel gelelim Büryan kebaba...

Kendi yetiştirdikleri kuzular 7-8 aylık iken kesiliyor. Bu kuzular yaklaşık 2-2.5 metre derinliğindeki kuyularda ateş ile direk temas etmeden ve üstü hiç hava almayacak şekilde çamur ile kapatılarak pişiriliyor, e hal böyle olunca o etler yumuşacık ve tadından yenmez oluyor...



Büryan kebabı kemikli veya kemiksiz olarak servis edilebiliyor. Biz Büryan kebabının yanına haşlama içli köfte, yayık ayranı ve çiğ köftede sipariş ettik. 
Ben özellikle içli köfteyi çok beğendim. Zaten haşlama olması benim için yeterliydi ama içindeki karışımda çok başarılıydı. Soğan soğan kokmayan içli köfte bulmak biraz zor oluyor.



Büryan kebap pide üzerinde sadece et olarak geliyor ve kuzu olduğu için biraz yağlı. Ama bu tadını daha güzel kılıyor dediğim gibi. Fiyat olarak gayet uygun, porsiyonu 13 tl. 
Çalışanlar gayet ilgili ve yardımseverler, menüde merak ettiğiniz her şeyi açıklayarak cevaplıyorlar. 
Perde pilavını denemedik ama yiyen arkadaşlar gayet başarılı diyor, sanırım Şeref usta İstanbulda perde pilavını ilk yapan ustalardan.


Yıllardır aynı bölgede birçok kişiye beğenilerek aynı kalitede hizmet vermek zor bir iş, işlerini düzgün yapan Siirt Şeref Büryan Kebap Salonu İstanbulda mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Gelmişken Kadınlar pazarında diğer yerleride gezebilir, biraz yukarı çıkarak At Pazarında kahve içebilirsiniz.
Yaklaşık 20 tl ye bir kişi gayet güzel doyacak şekilde buradan ayrılmanız mümkün, bizler zaten ara ara geliyoruz, sizde bir uğrayın :D







13 Aralık 2014 Cumartesi

Beyaz Dürüm, Moda

Kadıköy ve civarında ufak tefek yıllardır hizmet veren bir çok mekan var malum. Beyaz Dürüm de bunlardan bir tanesi.
Moda caddesi üzerindeki mekan dışarıdan bakıldığında çok ilgi çekici gibi gelmese de yıllardır civar sakinlerinin beğenisini kazanmış durumda. Moda caddesini bilenler için o büyük kolonlu apartmanlardan bir tanesinin altında bulunuyor, İşletmecisi Markar bey Tarsuslu. Kendisi çok cana yakın ve güler yüzlü bir işletmeci, her gittiğimizde kasada olsa bile eğer dışarıda oturuyorsanız çıkar ve memnun olup olmadığımızı sorar. gerekirse servisi kendisi yapar.
Zaten ufak olan mekanın dışarıda bir kaç beyaz ahşap masası ve taburesi bulunuyor, bir de üst katı var.
Havalar güzelse dışarıda oturmayı tercih edin.



Gelelim yemeklere, aslında adı dürümcü ama Mersin usulü tantunisi ile meşhur bir mekan. tantuniler başka yerde yediklerime nazaran biraz iri kıyım kesilmiş ama hem et olsun hem tavuk olsun tat olarak lezzetli ve doyurucu, diğer tantunicilere nazaran lavaşı da bir nebze kalın. Ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor, gayet lezzetliler.
Diğer dürüm çeşitleri de mekanda mevcut, Adana, Urfa, Kuzu şiş ve tavuk ürünleri porsiyon olarak da sunuluyor.
Tantuni dışındaki dürümlerde lavaş ızgarada ısıtılmış olarak geliyor, biraz kuru olduğunu düşünüyorum, tantunisini tercih ederim:) Dürümler ve tantuniler tepsi ile servis ediliyor, yanlarında acı turşu ve maydanoz geliyor.
Yol üzeri acıktıysanız ya da geçerken gözünüze çarptıysa tavsiye edeceğim bir mekan. Fiyat olarak da Kadıköy standartlarında bir fiyat politikası var. Dileyen paket servis siparişi de verebilir. 





http://www.beyazdurum.com/main.html




7 Aralık 2014 Pazar

Olmazsa olmaz "Kuru Fasulye", Meşhur Selanik Kuru Fasulyecisi

Selamlar,
O kadar geziyoruz, yiyoruz, içiyoruz, e malum ilgili uygulamalarda listelerde tutuyoruz, biraz daha net paylaşımlarda bulunmakta lazım. Beni bilen bilir hobimdir yemek yemek, yapmak. Huyluyumdur biraz da. Öyle her önüme koyulanı, her yapılanı pek yemem. Küçüklükten bu yana böyledir bu. Az çekmemişti annem benden:) Ama kocaman olduk, öyle aman oğlum bunu yemedi falan diyede bir yerimiz eksik kalmadı.
Uzun lafın kısası dedim ben bu yediklerimi yazayım böyle zevkleri olanlar, araştıranlara denk gelirse faydası olsun. Nelerimi yazacağım, önceliğim İstanbul semalarında sürekli olarak ziyaret ettiğim esnaf lokantaları olacak, sonrasında diğer konseptteki restaurantlarada geleceğiz. Hamburgercilermi dersiniz, pizzacılarmı, ne yemek isterse artık canımız.
O zaman başlayayım; Kadıköy Moda caddesi üzerinde çok da uzak olmayan bir zamanda "Meşhur Selanik Kuru Fasulyecisi" açıldı. Tabii ki gözümüzden kaçmadı, ziyaret ettik ve bu ziyaretler sıklaştı. Sebebi ise gerçekten "tam da benim sevdiğim gibi" yumuşacık, ekmek banmalık kuru fasulye yapıyor olmaları.
Sahibi Mustafa Zafer bey, dede tarafından Selanik göçmeni. Aslen Kadıköylü, Modalı. Daha önceleri başka yerde olan lokantasını Modaya taşımış, pekte iyi etmiş.

Kuru fasulyeler Erzincandan geliyor, eski usül tencerede tereyağı ile pişiriliyor, öyle salçadan gözükmeyecek şekilde değil, her şey kıvamında ve yerli yerinde. Seçenek olarak sucuklu ve pastırmalı da sunuluyor, yanında pilavı, beyaz soğanı cabası. 


Porsiyonlar yeterince büyük, ben genellikle az söylüyorum, peşinden isterseniz Selanik usulü Satır köfte veye Edirne Tava ciğer yiyebilirsiniz. Etlerin(Kıymanın) tadı güzel ama fasulyeye tercih etmem. Ciğer Edirnedekilere yakın kıvamda yumuşacık geliyor, biraz yağlı geldi bana. 

Ciğerin yanında özel olarak getirdikleri kırmızı kuru biber geliyor, tabii ki acı, aman dikkat. Yoğurt ve ayran kapalı olarak sunuluyor ama isterseniz cacıkları var. Fiyatlar öyle cep yakan cinsten değil. 15 liraya karnınızı doyurup çıkabilirsiniz.


İşletme sahibi olarak hem Zafer bey hemde çalışanlar çok ilgili ve sıcak kanlılar, şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım. Güler yüzlü hizmet alabileceğiniz nadir yerlerden birisi Selanik Kuru Fasulyecisi, umarım denrsiniz, beğenirsiniz.

Şükrü Tarık Kapucu
07.12.2014